Szeniczey-kúria
Település: Paks
A Szeniczey kúria Paks egyik műemlék jellegű épülete.
Az épület az Erzsébet Szállóval szemben a régi városközpontban (Óvárosban) található. A Szeniczey kúria XVIII. század végén épült. A XIX. század végén részint átalakították eklektikus stílusban. Az egyik helyi nemesi család, a Szeniczey család tulajdona volt, innen a neve. Az épületnek érdekessége, hogy itt vendégeskedett többször is Deák Ferenc unokahúgánál, Szeniczey Stefániánál (született Nemeskéri Kiss Stefánia 1844-1918), aki az egyik nővére, Nemeskéri Kiss Jozefa (született Deák Jozefa) lánya volt.
Jozefa 1808. május 27-én került Paksra, férje Nemeskéri Kiss József volt. Lányuk Stefánia Szeniczey Fernc felesége lett.
Deák sokat látogatott Paksra unokahúgához, szívesen járt a szomszédos kaszinóba kártyázni és politizálni, illetve innen gyakran ellátogatott a Szeniczey család hidegvölgyi szőlőjébe.
Az épületet jól berendezett szolgálati lakásokként részekre osztották, majd hivatalnokoknak és értelmiségieknek adták ki.
Később önkormányzati lakások lettek és itt működött a bőrgyógyászat is.
2008-ban az önkormányzat kiüríttette és hozzáláttak felújításához. A munkálatok elkészültével múzeumot fognak berendezni az épületben.
Kapcsolat

Szeniczey-kúria

Megye: Tolna

Település: Paks


Weboldal: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szeniczey_k%C3%BAria