Erzsébet Szálló
Település: Paks
Az Erzsébet szálló Paks város egyetlen országszerte is ismert történelmi műemléke.
A reformkori nagy építkezések Pakson is jelentkeztek. 1844-ben a korábbi Zöldfa vendéglőt frissen felújították és nevét Erzsébet szállóra változtatták.
Az épület érdekessége, hogy a kor divatjának megfelelően, a szobái egybenyílnak, mintegy folyosót alkotva és az ajtók is egy vonalban helyezkednek el.
Széchenyi István kezdeményezésére országszerte nyíltak kaszinók. A paksi katolikus plébánia vezetője (a reformpolitika mellett állátfoglaló Daróczy Zsigmond) közreműködésével a városban is nyílt ilyen intézmény, melyet az Szálló megnyitásakor azonnal az épületbe helyeztek.
Hamarosan komoly karriert futott be, mivel az országos közvélekedés szerint a pesti és a pozsonyi kaszinók utána ezt tartották az ország harmadik legjobb kaszinójának.
A város környéki nemesek és politikusok köréből mindenki megfordult itt. Daróczyak, Szeniczeyek, Mádi Kovácsok, az ismertebbek kötzül Kurcz György, Kornis József, Rosthy Pál és más értelmiségiek. Gyakran látott vendég volt a vármegye ismert reformpolitikusa, Bezerédj István is.
Az épületben sok magyar híresség is megfordult. Liszt Ferenc a szekszárdi Augusz családnál tett látogatása előtt tért be a szállóba. A szállónak Deák Ferenc is jó hírét keltette, ugyanis unokahúga egy paksi nemeshez, Szeniczey Ferenchez ment feleségül és Deák gyakran lakott náluk már vénülő politikusként. Ilyenkor rendszeresen átjárt kártyázni és politizálni az egyébként a Szeniczey kúriával szemben található fogadóba.
A helyi mondás szerint egy alkalommal Erzsébet királyné is vendégeskedett a szállodában.
A 20. század második feléig előkelő kaszinóként funkcionált, a város jobb módú lakosai látogatták. Az épület a későbbiekben elöregedett, így szálló helyett a múzeum Képtára költözött az épületbe, ahol főként avantgárd művészek alkotásait állították ki, illetve régi fotókat lehetett megtekinteni a városról. Egy darabig a tourinform is az épületben működött.
2007-ben, miután a Képtár a belvárosi Ipari Park területére költözött, a Paksi Atomerőmű Rt. vállalta magára a felújíttatás költségeit. Az építkezés során a szálló udvarán emberi csontokat találtak. A munkálatokkal valószínűleg 2009 nyarán végeznek. Ezután újból szállodaként fog funkcionálni és mélygarázs is épül hozzá.
Kapcsolat

Erzsébet Szálló

Megye: Tolna

Település: Paks


Weboldal: http://hu.wikipedia.org/wiki/Erzs%C3%A9bet_Sz%C3%A1ll%C3%B3