Zamárdi Tájház
Település: Zamárdi
A berendezés a XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be. A használati tárgyak nagy része a helyi helytörténeti gyűjteményből származik. A ház mögött zsúpfedeles pajta áll.
A tájház a Balaton-vidék jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán. A szabadkéményes típusú, Pető-féle ház az első szobában lévő mestergerendába bevésett évszám szerint 1847-ben épült, oszlopos tornáccal, nádfedéssel.
A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak. A házhoz közvetlen 2 holdnyi terület tartozott. A telken volt még egy 25 méter mély kút, baromfi- és disznóólak, valamint egy pince. A főépület 6 helyiségből állt; 2 szoba, konyha, kamra, istálló és pajta tartozott egybe. Az udvar mögött volt a szérűskert, a gyümölcsös és a házikert.
Az épületet a Zamárdi Községi Tanács 1974-ben megvásárolta, az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség pedig 1975 nyarán eredeti formájában helyreállította. 1977. október 2-án nyitották meg.
A tájház a nyitvatartási időn kívül bejelentkezéssel látogatható. A Zamárdi Néprajzi Gyűjtemény (Fő u. 115.) a Tájháznál való előzetes jelentkezéssel látogatható Nyitva: júl. 1-aug. 31.: K-V 10-12 és 16-18.

Kapcsolat

Zamárdi Tájház

Megye: Somogy

Település: Zamárdi


Fő utca 82.
Telefonszám: 84/545-037
Fax: 84/545-037
E-mail: kozponthaz@zamardikhaz.t-online.hu
Weboldal: http://www.vendegvaro.hu/Zamardi-Tajhaz